The smiling coast of Africa: Gambia

Het is ondertussen alweer ruim 3 jaar geleden dat een goede vriend en ik de reis waagden naar het voor ons zo onbekende Gambia. Waarom we voor Gambia kozen? Het had eigenlijk 2 redenen: Het was daar mooi weer en het was goedkoop. Zonder al te veel voorbereiding vertrokken Samuel (zo heet die goede vriend) en ik naar het westen van Afrika.

Reisorganisatie: TUI
Reisperiode: november
Reissom reis+verblijf: €500,- (bekijk hier het hotel waar ik sliep)

Aankomst op Banjul

Na een vlucht van ongeveer 6 uur kwamen we aan op de luchthaven van Banjul. Aan de blik op Samuel zijn gezicht kon ik zien dat hij het zelfde dacht als ik:” Halleluja waar zijn we nu weer beland? ”. Het leek of we met die 6 uur ook 60 jaar terug in de tijd waren gevlogen. Alles was anders, een stuk ouder en minder luxe dan wat we in Nederland gewend zijn. Nadat we onze koffers hadden opgehaald en de reisleidster van TUI ons de juiste bus in had geholpen begon ons avontuur richting het hotel. ” Wat een land ”, dachten we toen we uit het raam naar buiten staarden. Het hotel waar we na een rit van 30 minuten aankwamen maakte onze geschokte eerste indruk meteen goed. Het hotel waar wij verbleven lag in de plaats Kolili, een van de toeristische plaatjes in Gambia. Het hotel was schoon en gewoon prima, niet meer en niet minder.

Het hotel lag direct aan het strand en had de beschikking over meerdere strandbedjes en enkele grote luxe bedden. Ideaal dus om heerlijk een stranddagje op door te brengen. Op het strand lopen veel mensen rond die producten zoals fruit aan de toeristen proberen te verkopen.

Geld wisselen in Gambia

Uiteraard hadden wij enkel euro’s bij  ons en moesten we ergens geld wisselen. De eerste keer deden we dit in het hotel, een nadeel hiervan is dat de koers in het hotel net wat minder gunstig is dan bij een van de kantoortjes op straat. Onze ervaring, en tevens ook de tip van de reisleiders, leert dat de kantoortjes op straat ook prima te vertrouwen zijn en je met een gerust hart daar je geld kunt wisselen. Pinnen was toendertijd wel een probleempje, slechts op enkele plekken kon je met je creditcard geld ophalen. Een echte pinautomaat zoals wij dat kennen hadden ze daar toendertijd nog niet.

What to do in Gambia?

In Gambia heb je natuurlijk schitterende stranden en heerlijk weer. Neem tijdens je vakantie in Gambia dus zeker lekker de tijd om hier van te genieten. Maar uiteraard is er veel meer te doen. We besloten bij de reisleiding een excursie te boeken die ons het binnenland van Gambia zou laten zien. Die excursie was tof en zeker wel de moeite waard, maar lange na niet het hoogtepunt van onze vakantie. Tijdens de excursie leerden we 2 Nederlandse meisjes kennen die in het zelfde hotel als wij verbleven. We raakten aan de praat en besloten die avond met z’n alle ergens te gaan eten. De volgende dag zijn we met deze meiden, via een medewerker van het hotel, naar een lokaal schooltje gegaan om te zien hoe het daar was. Mocht je de kans krijgen, doe het! Dit was absoluut het hoogtepunt van mijn reis naar Gambia. De kindjes vinden het geweldig en mocht je iets lekkers in je koffer hebben is dat de plek om het uit te delen. Na het bezoek aan het schooltje nodigde de medewerker van het hotel ons uit om bij zijn gezin thuis mee te komen eten. Het gerecht bestond uit couscous en vis, uiteraard in een grote pan. Ieder kon met zijn lepel uit de pan eten, iets heel aparts om mee te maken.

Op een andere dag hebben we een bezoek gebracht aan het apenbos, wat ook zeker de moeite waard is. De aapjes zijn gek op je, zolang je maar nootjes heb om ze te voeren. Kleine aapjes zijn er in overvloed, maar met een beetje mazzel zie je ook de wat grotere apen door de bomen slingeren. In de buurt van Kololi ligt ook een krokodillen farm. Helaas hebben we deze niet bezocht. Wil je iets ondernemen in Gambia? Neem dan altijd een taxi, ze zijn ontzettend goedkoop en brengen je overal heen waar jij maar wilt. De taxichauffeurs weten vaak ook veel van de omgeving en kunnen je tips geven over dingen die je kunt bezoeken. Sta er trouwens niet van te kijken als er wat mankementen zijn aan de auto’s, dat is daar heel normaal. Zo reden wij in een auto waar de versnellingen niet verder gingen dan in z’n 2 en waar de ramen niet verder dan de helft naar boven konden. Dit zag je uiteraard wel terug in de prijs. Een taxiritje van het hotel naar de strip kostte nog net geen euro. (hotel lag net buiten het centrum)

Eten in Gambia

Uiteraard moest er ook iedere avond gegeten worden. Gelukkig biedt Kololi volop keuze qua restaurants. Op ” the strip” , een 2 straten in het centrum van Kololi, vind je tal van restaurants met ieder zijn eigen karakter. Over het algemeen is de kwaliteit van het eten op de meeste plekken prima in orde en de prijs per maaltijd ligt vele malen lager dan in Nederland. Je betaalt daar voor een gerecht gemiddeld 8 euro.

Veiligheid

Veel mensen vroegen aan mij hoe veilig Gambia nou eigenlijk is. In Gambia heb ik me geen enkel moment onveilig gevoeld. Op straat spreken veel mensen je aan en iedereen wilt wat van je, niet gek want jij bent een wandelende geldbron voor hun. Je kunt deze mensen ontzettend makkelijk afwimpelen door te zeggen dat je al door iemand anders bent ingelicht of iemand anders je al ” hun buurt laat zien ”. Wanneer je dit zegt zullen ze zich niet verder opdringen en gewoon weggaan. Ik raad wel aan om s’avonds gewoon lekker een taxi te pakken wanneer je het hotel verlaat. Het is zo goedkoop dat het het risico van het lopen simpelweg niet waard is. Boek je reis gewoon bij een touroperator om zo de zekerheid te hebben dat als er iets gebeurt je ook snel en goed geholpen zult worden.

Alles even op een rijtje:

  • Neem genoeg cashgeld mee en wissel deze ter plaatse om in Dalassi’s
  • Bezoek een lokaal schooltje als je de kans krijgt
  • Neem een taxi om uitstapjes te maken
  • Bezoek het apenbos & de krokodillen farm
  • Boek je reis naar Gambia bij een reisorganisatie
  • Just go there, het is de moeite waard!

Tip! Dit hotel kan ik je 100% aanraden!

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Sebastiaan

Content creator

Reist als het even kan de wereld rond, met een camera in zijn hand. 

Video's
Mijn favorieten