Technologie en backpacken

Backpacken is iets wat men al heel lang doet. Het is de perfecte manier om de wereld over te reizen en het ultieme gevoel van vrijheid te ervaren, dit alles zonder al te veel geld uit te geven. De basis van het backpacken blijft in mijn ogen altijd hetzelfde, maar alles daar omheen is enorm aan het veranderen. Dit merkte ik tijdens mijn reis die ik afgelopen maanden maakte door het schitterende Zuidoost-Azië. Tijdens deze reis heeft technologie ervoor gezorgd dat ik mijn keuzes sneller, makkelijker maar vooral ook goedkoper kon maken. Ik leg je graag uit hoe technologie het backpacken verandert.

1. De keuze van de bestemming maak je online, toch?

Het backpacken begint stiekem al heel ver voor vertrek. Je gaat een plan maken en begint met het uitstippelen van een globale route. Wanneer ik tijdens mijn reis met mede-backpackers sprak werd mij vaak verteld dat de keuze van de bestemming gebaseerd werd op basis van verhalen van andere. De stap die hierna genomen wordt is bijna bij iedereen hetzelfde: We gaan surfen op het internet en lezen heel veel blogs. Daarbij wordt vaak ook gekeken op de immens populaire Facebook groep van Azië backpackers, een besloten groep met meer dan 65.000 backpackers waar iedereen de beste tips geeft en zijn persoonlijke verhaal deelt. Hierover later meer.

De voorheen onmisbare Lonely Planet wordt steeds minder gebruikt. Dit komt in mijn ogen doordat de informatie die in de Lonely Planet staat simpelweg ook online te vinden is. Daarbij zijn online blogs veel persoonlijker, iets waar we anno 2019 enorm van houden!

2. Online op reis

Een van de grootste ontwikkelingen is toch echt wel het altijd online zijn tijdens je reis. Tegenwoordig haal je voor slechts een paar euro een lokale simkaart waarmee je vaak onbeperkt data hebt. Toch heb ik gemerkt dat op dit gebied er twee groepen zijn. Waar de ene groep het heerlijk vindt online te zijn, heeft de andere groep bewust geen simkaart gekocht om even weg te komen van het dagelijkse, online leven. Toch verandert het internet het backpacken enorm. Overal ter wereld kun je gebruik maken van wifi, wat je de mogelijkheid geeft online informatie te zoeken, activiteiten te boeken en mede-backpackers te contacten. Daarbij heb ik het nog niet eens over de enorme hoeveelheid foto’s en video’s die men direct deelt met het thuisfront middels Instagram, Facebook en Whatsapp. Het klinkt cliché, maar het internet verkleint de wereld oprecht.

3. De apps die je reis makkelijker én goedkoper maken

Zoals ik net al vertelde is het tegenwoordig zeer eenvoudig om overal ter wereld online te zijn. Dit heeft tot gevolg dat je overal ter wereld toegang hebt tot de vele reis apps die beschikbaar zijn. Tijdens mijn reis heb ik zelf ook diverse apps heel vaak gebruikt. Ik som ze hieronder voor je op:

1. Grab & Uber

Grab en Uber zijn beide online taxi apps, waar je heel eenvoudig taxi’s mee kunt bestellen. Het grote voordeel van deze apps is dat je een vaste prijs krijgt. Dit zorgt ervoor dat taxi’s je niet meer zo snel kunnen oplichten, iets wat vroeger bijna standaard gebeurde. Voor de lokale taxi chauffeurs is dit ook een enorme verandering. Ze zijn enerzijds niet meer instaat belachelijke prijzen te vragen, maar hebben anderzijds wel een eenvoudige tool om door het hele gebied mensen op te pikken zonder eerst met tientallen andere taxi’s te concurreren. Wat nog steeds hetzelfde is gebleven, is dat de taxi’s nog altijd (heel toevallig) geen wisselgeld voor je hebben ;).

Het is tegenwoordig ook mogelijk om eten te bestellen via deze apps. Lokale mensen gaan dan voor jou naar een restaurant, kopen de gerechten en brengen dit dan naar jouw accommodatie. In mijn ogen een top concept!

2. Google maps & Maps.me

Ook wanneer je zelf op pad gaat bieden de technologische ontwikkelingen je veel meer mogelijkheden dan voorheen. Ga je op pad met een scooter? Dan kun je eenvoudig je route instellen middels Google maps of Maps.me. Maps.me maakt het zelf mogelijk om zonder internet je route te kunnen bepalen, hiervoor moet je wel vooraf de kaart downloaden. Ohja, voor de mensen die meteen roepen ” hierdoor gaat de charme van het reizen af ” heb ik een tip. Zet je navigatie op lopen en je wordt via de mooiste routes geleid.

3. Booking.com & Airbnb

Als ik de verhalen van m’n moeder moet geloven werd vroeger bijna geen enkele accommodatie van te voren vastgelegd. Tegenwoordig is dit wel anders. Het is namelijk zo ontzettend eenvoudig om tijdens je reis alvast een beetje vooruit te plannen. Zo plande ik tijdens mijn reis altijd minimaal 1 nacht vooruit. De apps van Booking.com en Airbnb waren hier de perfecte tools voor. Je stelt jouw eisen en budget in en de apps geven je meteen de beste opties. Toch boekte ik niet altijd via deze apps, soms gebruikte ik het slechts als oriëntatie middel. De ervaring leert dat het soms goedkoper is om gewoon naar de receptie te lopen en daar om de prijs te vragen. Het is eigenlijk een soort spelletje, waar je vanzelf goed in wordt naarmate je langer reist!

Boek via deze link en krijg 10% terug van je boeking!

4. Tripadvisor

Tripadvisor is denk ik voor de meeste wel bekend. Het is de tool om erachter te komen hoe andere mensen over een plaats, restaurant of excursie denken. Tripadvisor heeft mij tijdens het backpacken vaak geholpen bij mijn zoektocht naar de leukste restaurantjes. Anderzijds is het ook leuk om te zien hoe steeds meer lokale ondernemingen in Azië het belang van reviews doorkrijgen. Tripadvisor maakt het ook voor de kleine authentieke restaurantjes mogelijk goedkoop veel aandacht te krijgen, puur door de goede kwaliteit en de toffe, authentieke uitstraling van het restaurant.

4. Facebook groepen, de nieuwe lonely planet

Zoals ik eerder al benoemde heb ik gemerkt dat Facebook groepen vrij onmisbaar zijn geworden bij het backpacken anno 2019. De groepen vormen een community waar backpackers online samen komen en hun verhalen en tips delen. Het is ook de perfecte plek om zelf vragen te stellen, bijvoorbeeld over het land waar jij binnenkort naartoe gaat. De tips die je krijgt zijn (bijna altijd) oprecht en zonder commerciële achterliggende gedachte. Mensen zijn heel open en delen alles heel graag. Daarbij zijn de groepen ook een echte ontmoetingsplaats, mensen die alleen reizen kunnen hierin gelijkgestemde ontmoeten en samen hun reis vervolgen. Ook de vraag om excursies te delen en zo kosten uit te sparen is hier heel erg gewoon.

Toch zitten er niet alleen backpackers in deze groepen. Ook lokale taxi/tuktuk chauffeurs en ondernemers hebben deze community ontdekt en gaan er heel slim mee om. Zo plaatsen tuktuk chauffeurs bij Ankor Wat regelmatig foto’s van blije reizigers die met hen op pad zijn gegaan. Hierbij wordt direct een WhatsApp nummer geplaatst zodat je snel contact met ze kunt opnemen. Heel erg slim en tevens iets wat 10 jaar geleden nog niet mogelijk was.

Voor mij persoonlijk is het gebruik van de Facebook groepen tijdens het backpacken een rede geweest om de fysieke Lonely Planets weg te gooien. Ze nemen ruimte in, zijn zwaar en zijn voor mij niet zo relevant als dat de mening van andere backpackers is. Daarbij is de informatie op de groepen ontzettend actueel en nog eenvoudiger te bereiken middels de zoekfunctie. De groep waarvan ik gebruik maakte is Azië Backpackers, een groep met ruim 65.000 enthousiaste backpackers!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Sebastiaan

Content creator

Reist als het even kan de wereld rond, met een camera in zijn hand. 

Video's
Mijn favorieten