Adobe Lightroom, hoe werkt dat?

Foto’s, we maken ze allemaal. Maar hoe zorg je nu dat jouw foto net wat mooier wordt dan die van je vrienden? Dit doe je met het adobe programma Lightroom. Het programma is heel eenvoudig te gebruiken op je telefoon en biedt heel veel mogelijkheden zonder hiervoor te betalen.

Wat is Adobe Lightroom?

Om te beginnen de vraag: Wat is Adobe Lightroom nou eigenlijk? Lightroom is onderdeel van de Creative Cloud applicaties van Adobe. Dit zijn allemaal creatieve programma’s die je helpen bij het creëren / bewerken van content. Zo heb je Premiere Pro voor het bewerken van video’s, Photoshop voor het bewerken van foto’s en Lightroom voor het bewerken van de kleuren en het licht van een foto. Lightroom maakt het mogelijk om doormiddel van diverse tools je foto nog mooier te maken door het aanpassen van de kleuren, de kleur tinten, de helderheid, de scherpte de diverse soorten lichtinvallen en nog veel meer. Adobe Lightroom is gratis te downloaden op je mobile device. Met de gratis versie heb je al heel veel goede mogelijkheden, wil je toch net iets meer? Dan is het verstandig om voor de betaalde versie te gaan.

[twenty20 img1=”2328″ img2=”2329″ width=”40″ offset=”0.5″ before=”Before” after=”After” hover=”true”]

Hoe leer ik te werken met Lightroom?

Het beginnen met iets nieuws is altijd lastig. Je moet uitzoeken wat iedere knop doet en welke functie nou waar voor is. Dit is ook heel zeker het geval bij Adobe Lightroom. Zelf weet ik van de helft van de functies nog niet eens goed wat het doet, maar gelukkig van de andere helft ondertussen wel. Een groot voordeel is het feit dat de mobiele app van Lightroom een stuk overzichtelijker en daardoor makkelijker te gebruiken is dan de versie voor je computer. Mijn advies is om heel veel Youtube tutorials te kijken en het daarbij het gewoon heel veel te doen. Hoe meer fouten je maakt, hoe meer je leert. Op Youtube geven ze voorbeelden hoe je dingen kunt doen, wat heel handig is om thuis te raken in de functies van Lightroom.

Dus wat je nu te doen staat: Ga naar de App Store, download Adobe Lightroom, gebruik Youtube voor het vinden van de beste tutorials en ga aan de slag. Iedereen kan het!

Adobe Lightroom presets

Voor de mensen die niet zo goed zijn in het bewerken van foto’s, of hier simpelweg nog niet in thuis zijn, heeft men presets uitgevonden. Wat zijn Lightroom presets dan precies? Een preset is eigenlijk een pakketje met instellingen die je over je foto los kunt laten. Dit betekent dus dat je zelf niet meer hoeft te zoeken naar de beste kleur en licht combinaties. Zelf ben ik geen heel groot fan van presets. Ik ben namelijk van mening dat iedere foto een andere aanpak verdient en je met presets nooit het beste resultaat haalt. Echter kan een preset wel een hele goede basis zijn. Het internet staat vol met mensen die preset aanbieden, soms gratis, soms betaald.

Uiteraard kun je ook zelf je eigen presets creëren. Dit is uiteraard wel een goed idee, dit helpt je met het creëren van een eigen look en sfeer over je foto’s. Een eigen preset is eenvoudig te maken door in de app op ” voorinstellingen opslaan ” te klikken, een titel aan je instellingen te geven en deze op te slaan. Hou er wel rekening mee dat iedere foto alsnog zijn eigen aanpassingen nodig heeft om het maximale uit je foto te halen.

Hieronder nog een paar voorbeelden van mijn foto’s bewerkt in Adobe Lightroom (ik ben ook nog maar een beginner, maar het geeft wel een idee):

[twenty20 img1=”2694″ img2=”2624″ offset=”0.5″ before=”Before” after=”After” hover=”true”]

[twenty20 img1=”2696″ img2=”2697″ offset=”0.5″ before=”Before” after=”After” hover=”true”]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Sebastiaan

Content creator

Reist als het even kan de wereld rond, met een camera in zijn hand. 

Video's
Mijn favorieten