Citytrip Sofia

Het voordeel van studeren is dat je tentamens hebt, want wanneer je tentamens hebt betekend dat ook dat er vaak herkansingsweken zijn voor deze tentamens. Dit heeft weer als voordeel dat wanneer je al jou tentamens in een keer haalt je een weekje vrij hebt. In deze situatie zaten mijn broertje en ik, wat ons op het idee bracht om zo goedkoop mogelijk op reis te gaan. Ons doel, goedkoper op reis gaan dan ons een dagje Amsterdam zou kosten. Met andere woorden, een citytrip voor €75,- p.p. inclusief vlucht, overnachtingen en kosten ter plaatsen. Dit bracht ons bij de Bulgaarse stad: Sofia.

De stad Sofia

Het eerste wat ik kon vinden over de stad Sofia was dat het ontzettend goedkoop is en volgens veel mensen zelfs de goedkoopste stad van Europa is. Het bekendste gebouw in Sofia is de Alexander Nevski-kathedraal maar ook is de Sint Joris kerk een bezoekje waard voor de cultuur barbaren onder ons. Iets waar wij tijdens ons verblijf in Sofia niet heel veel aandacht aan hebben gegeven. Wij gingen opzoek naar de toffe kroegjes, restaurantjes en winkelstraten. De grootste winkelstraat is de Boulevard Vitosha, hier liggen winkels zoals de H&M en Zara. Op Vitosha liggen tevens ook veel restaurantjes en kroegjes waar je vooral in de avond gezellig een drankje kunt doen. De prijs die je hier betaald voor een maaltijd of drankje is echter wel een stukje hoger dan wanneer je dat een paar straten verderop doet. Per toeval kwamen we terecht bij de markthal van de stad. Een grote hal met daarin allerlei verschillende winkeltjes. Hier kwamen de lokale Bulgaren hun brood, vis en andere etenswaren inslaan. Heel tof om even te zien, al is het niets in vergelijking met de markthal in bijvoorbeeld Barcelona. De sfeer van de stad wordt bepaald door de oude huizen en gebouwen in combinatie met een oude trammetje dat door bijna iedere straat rijdt. Het valt op dat de stad een stuk minder toeristisch is dan bijvoorbeeld een Milaan of Malaga.

Het tofste wat Sofia ons gebracht heeft zijn denk ik de gezellige kroegjes en leuke maar vooral goedkope restaurantjes. Beide avonden dat wij in Sofia waren zijn we de kroeg ingedoken en hebben we voor heel weinig geld heel wat drankjes gedaan. De sfeer was heel anders dan bij ons in Nederland, wat het weer een hele beleving maakte. Daarbij betaalde we slechts 2,50 lev (€1,25) voor een halve liter bier en 5 lev (€2,50) voor een groot glas Gin Tonic.

Vliegen naar Sofia

Ons avontuur begon op de luchthaven van Keulen-Bonn in Duitsland. Vanuit hier vertrok namelijk de allergoedkoopste vlucht die wij konden vinden. Het ticket van Keulen naar Sofia kostte ons €8,- per persoon. Ook de terugreis was €8,-, wat de retour prijs op €16 per persoon bracht. De luchthaven van Keulen is te vergelijken met die van Eindhoven, niet te groot maar er is genoeg leven. Wij vlogen met een van de nieuwste vliegtuigen van Ryanair, die tevens slechts halfvol was. Lucky as we are zochten ze nog mensen voor plaatsen bij de nooduitgang, wat extra beenruimte betekende. Een leuk feitje hierbij is dat het reserveren van een stoel bij de nooduitgang normaal minimaal €11,- kost (bovenop de ticketprijs), meer dus dan dat wij voor ons ticket hadden betaald. De vluchttijd van Keulen naar Sofia bedraagt ongeveer 2 uur en 20 minuten. Vliegen vanuit Nederland naar Sofia kan heel goedkoop vanaf Eindhoven. Helaas ging dit niet op de dagen dat wij wilde gaan.

Wanneer je aankomt op de luchthaven van Sofia kun je de lange rij bij de douane omzeilen door gebruik te maken van de paspoortpoortjes waar je met je E-paspoort (die we bijna allemaal hebben) eenvoudig doorheen kunt. Daarbij is het verstandig direct wat Bulgaars geld op te halen. Het verstandigste is om dit direct na de douane bij een pinautomaat te doen en niet bij een wisselkantoortje (hier betaal je vaak extra fee’s). 1 Bulgaarse Lev is ongeveer €0,50 waard. Dit geld heb je direct nodig om van de airport van Sofia naar de stad te komen!

Van Sofia airport naar het centrum

Veel low-cost airlines komen aan bij terminal 2. Wanneer je bij aankomst in terminal 2 direct links de airport uitloopt, loop je direct tegen het metrostation aan (dit staat in de terminal slecht aangegeven). Een ticket koop je eenvoudig bij een van de ticketautomaten voor 1,60 lef (€0,80). Ideaal voor mensen zoals wij die maar een beperkt budget hebben. Wanneer je naar het centrum van Sofia wilt kun je het beste uitstappen bij de halte Serdika, dit ritje duurt ongeveer 15 a 20 minuten. De metro’s rijden tot 00:00. Uiteraard staan er ook genoeg taxi’s buiten de airport te wachten. Deze brengen je voor ongeveer 20 lev (€10,-) naar het centrum. In het centrum kun je uiteraard ook een taxi nemen, het tarief wordt bepaald aan de hand van een meter.

Verblijf in Sofia

Overnachten in Sofia kan al voor heel weinig geld. Wij maakte voor deze citytrip naar Sofia gebruik van het populaire platform Airbnb. Wij verbleven in studio Hris, een klein studiootje midden in het centrum. Voor deze studio betaalde we €21 per nacht, wat voor ons hele verblijf een bedrag van €42 betekende. Ik raad je aan om tijdens jou citytrip naar Sofia ook een appartement in het centrum te nemen. Dit geeft je de mogelijkheid om ook s’avonds nog even snel een drankje te gaan doen. Uiteraard is het ook mogelijk om een hotel te nemen in Sofia. Dit kan zo gek als je het zelf maar wilt, gemiddeld bedraagt de prijs per persoon per nacht ongeveer €25 a €30.

Eten en drinken in Sofia

Een van onze voornamelijkste bezigheden tijdens onze citytrip naar Sofia was toch wel het genieten van een drankje en lekker eten. Zoals ik eerder al vertelde waren wij beide avonden te vinden in diverse kroegen in Sofia. Er zijn ontzettend wat kroegen te vinden in deze stad. De leukste kroeg kwamen we per toeval tegen tijdens onze zoektocht naar een plek voor nog een laatste drankje. Deze kroeg stond vol met een groep wat alternatievere mensen en aan de zijkant lagen een paar zwervers te slapen. In de kroeg raakte we aan de praat met een paar mensen die nieuwsgierig waren naar onze afkomst. Het grootste voordeel van deze kroeg waren de prijzen. Een halve liter kostte €1,25 en een Gin Tonic koste €2,25.

2 toffe kroegen:

  • The road 66 bar
  • Murphy’s Irish pub (halve liter Guinness = €2,80)

Uiteraard kun je in Sofia ook goed eten. Natuurlijk ook weer voor relatief weinig geld. Zo aten wij gemiddeld voor €10 a €15,- per persoon (hoofd- + nagerecht & drankjes). Veel restaurants bieden kaarten in het Engels aan, wat toch wel handig is als je geen Bulgaars kunt. Mijn favoriete gerecht was de Butschers Meatball. Deze bestelde ik bij ” Happy”, een grote restaurant keten die op meerdere plekken in de stad ligt. Het gerecht koste in 7 Lev. De Happy restaurants zijn gezellige en kwalitatief redelijke goede restaurants waar je uiteraard voor weinig geld lekker kunt eten. Een ander leuk restaurantje is Okien, een klein en lokaal restaurantje op ongeveer 5 minuten lopen van de hoofdstraat. Ga je toch liever naar de Mac? Ook dat kan in Sofia, op bijna iedere hoek van de straat vind je er wel een!

Restaurant tips:

  • Happy
  • Okien

Conclusie

Naar mijn mening is Sofia een stad die in het rijtje past: ” Tof om een keer gezien te hebben!”. Daarbij is Sofia de perfecte stad wanneer je een zeer beperkt budget hebt. Ons is het namelijk gelukt om voor minder dan €75,- p.p. 3 dagen in Sofia door te brengen (incl. reis ect.). Twijfel niet en boek je tickets naar Sofia en ontdek zelf hoe tof het is om te reizen voor zo weinig geld dat je er in Nederland niet eens een dagje van weg kunt gaan!

Vindt hier de goedkoopste tickets naar Sofia! Meld je nu aan bij Airbnb en krijg €30 reistegoed

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Sebastiaan

Content creator

Reist als het even kan de wereld rond, met een camera in zijn hand. 

Video's
Mijn favorieten