Omdat reizen je bijzonder maakt

8 tip’s voor een 8-daags Australië avontuur!

Afgelopen jaar reisde we 4 maanden door het schitterende zuid-oost Azië. Ondanks dat we tijdens deze reis vele bucketlist wensen konden afstrepen, bleef er een grote wens met hoofdletters op ons lijstje staan: de andere kant van de wereld aantikken (of terwijl: naar Australië!). Tijdens onze tijd door Indonesië vonden we plots onze kans, een ticket van €89,- Bali-Perth! Zo kwamen we op het idee om 8 dagen met een camper langs de zuid-west kust van Australië te touren. Ja, je leest het goed, 8 dágen! En nee, dat is zeker niet te kort! Sterker nog, het is een perfecte periode om kennis te maken met al het moois dat Australië te bieden heeft, zonder er direct een vermogen aan uit te geven!

1. Goedkoop een camper huren bij Wicked Campers of Lucky Campers

Als koppel was een camper voor ons ver uit de goedkoopste manier om Australië te verkennen, de hotels/hostels, restaurants en het openbaar vervoer zijn namelijk ontzettend duur. De camper is je vervoer, overnachtingsplaats en excursie in één. Naast eten heb je niet veel meer nodig. De voordeligste deals (goedkoop en goede voorwaarden) vind je bij Wicked Campers of Lucky Rentals. Een camper kostte ons hier $545,- (zo’n €336,- euro) inclusief all in risk verzekering. Deze campers zijn speciaal gemaakt voor roadtrippende backpackers, verwacht dus geen luxe zoals een douche of toilet. Ons pareltje was een omgebouwd minibusje met bed en keukenblok. Een leuke bonus: Alle busjes zijn creatief gedecoreerd met graffiti, geweldig voor de foto’s! Let wel op, deze organisaties leveren geen beddengoed! (zie tip 3 voor een oplossing)

Tip: Boek via de live chat en krijg in de meeste gevallen 10% korting.

2. Shop boodschappen bij Woolworths

Zodra de camper geregeld is, is de eerstvolgende prioriteit: eten! Sla de eerste dag direct zo veel mogelijk in voor je hele trip, want de supermarkten zijn veruit het goedkoopste in de grote stad! Verder voelen de supermarkten in Australië relatief duur aan, maar na wat rekenwerk kwamen wij er achter dat dit vooral zo leek door de achterlijk grote verpakkingen waarin alles wordt verkocht. Let overigens altijd goed op de aanbiedingen, dit kan erg veel schelen op grote inkopen! Naar onze inzichten is de Woolworths de voordeligste plek om je slag te slaan, hamsteren!

Een uurtje buiten Perth kwamen wij ook nog een Aldi tegen, een goede optie als je nog iets vergeten bent!

3. Bezoek de Target voor al je overige shop behoeftes

Over het algemeen is alles in Australië redelijk prijzig, tot dat je er achter komt dat er ook een winkel vergelijkbaar met de Nederlandse Action/Primark in Australië bestaat: The Target! Deze winkel verkoopt alles wat je nodig hebt voor een spot prijsje. Een blik opener, een vliegen mepper, een scherp mesje, we kochten hier zelfs een dekbed en kussens!

4. Tank met behulp van de Petrol Spy App

Waar de kosten voor de camper en de boodschappen ons alles mee vielen, vielen de kosten voor bezine juist erg tegen. Dus alvast een wijze les: de campers rijden alles behalve zuinig! Onze camper reed bijvoorbeeld 1 op 10. Om de pijn iets te verzachten maakte we dankbaar gebruik van de app Petrol Spy. Deze app vertelt je de actuele prijzen van alle tankstations in Australië, wat tot onze verbazing flink kan verschillen. Met behulp van deze app tankte we iedere dag de camper vol bij het goedkoopste tankstation op de route. Check daarnaast ook altijd van te voren waar tankstations zijn, want die zijn niet in alle uithoeken van Australië vanzelfsprekend!

5. Vind camperplekken via Wikicamp en Campermate

In Australië mag je op vrij veel plekken (buiten de stad!) vrij kamperen. Om deze plekken te vinden kun je het best gebruik maken van de apps Wikicamp of Campermate. Via deze apps vind je gemakkelijk de mooiste plekken. Veel plekken zijn gratis, maar voor de mooiste plekjes, bijvoorbeeld strak aan zee of in een nationalpark betaal je vaak een kleine bijdrage. De app geeft weer welke faciliteiten de plek heeft (douche, wc, keuken, wifi, openbare barbecues), wat de prijs is en zelfs recensies en foto’s! Wij hebben hier erg veel aan gehad.

6. Gratis barbecuen op camperplekken

Misschien was het je hierboven al opgevallen, maar ja je leest het goed: “openbare barbecues”! Door heel Australië staan veel openbare barbecues, een soort grote openlucht kookplaten. Je vindt ze op het strand, in het park, op picknick plaatsen en ook op kampeerplekken. Je bent echter wel verantwoordelijk voor het schoonmaken van de plaat. De lokals gebruiken daarom vaak een zogenoemde ‘hergebruikbare zwarte barbecue mat‘. Sla dus zo’n mat en wat grilbare groente en vleeswaren in, zeker een aanrader! (En scheelt afwas haha)

7. Douchen… 🚿🚿

De meeste budget campers hebben geen ingebouwde douche of toilet. Via de apps (zie tip 5) kun je gemakkelijk zoeken naar plekken om te douchen. Dit zijn meestal community centers, openbare zwembaden, toilethuisjes bij het strand of betaalde kampeerplaatsen. De app geeft ook aan of de douche warm of koud is en of er eventueel om een geldbijdrage wordt gevraagd. Ideaal!

8. Bezoek Perth per fiets of CATbus

De meeste camperverhuurders zijn op zondagen gesloten. Wij kwamen in Perth aan op een zaterdag, daarom besloten we de camper te huren vanaf maandag en de zondag in Perth door te brengen. Beste beslissing ever! Ondanks de gemengde reacties die wij hadden gelezen vonden wij Perth een ontzettend leuke stad! Voor $40,- (zo’n €25,-) huurde we twee fietsen waarmee we ons gemakkelijk door de verschillende delen van de stad konden verplaatsen. Een andere goedkope manier om de stad te doorkruisen zijn de CATbussen, dit zijn gratis(!) bussen die door het hele centrum rijden met stops op alle belangrijke plekken. In het centrum van Perth vonden we veel leuke restaurantjes, prachtige parken en leuke winkeltjes. Het westerse eten was een verademing na alle noodels en rijst, haha! ‘S avonds schoven we aan in de Spaghetti Bar waar we spaghetti bolognese met kangaroo gehakt konden bestellen (bucketlist: kangaroo eten check!), aanrader! De perfecte manier om even in Australië te ‘landen’ voordat we aan ons camper avontuur begonnen.

 

Het enige wat ik nog kan zeggen is: Justgothere. Het is een waanzinnige beleving waar je zeker geen spijt van zult krijgen. Daarbij was het een perfecte break tijdens onze 4 maanden durende Azië reis.

 

Bekijk ook de video die wij maakte over ons Australië avontuur en proef de sfeer van het kamperen

Bekijk de video over Australië

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp